Spring naar hoofd-inhoud

Lieve Bertho

Lieve Bertho is zelf chronisch patiënt. Ondanks haar ziekte blijft Lieve positief en maakt ze er het beste van. Ze juicht initiatieven zoals Sibe alleen maar toe.

Het is iets waar je je niet op kan voorbereiden, het overkomt je gewoon.

 

Lieve Bertho is zelf chronisch patiënt. Ze onderging al verschillende operaties en gaat geregeld naar het revalidatiehuis. Lieve heeft altijd hard en graag gewerkt, maar door haar situatie werd ze genoodzaakt om haar werk af te bouwen en uiteindelijk op te geven. Financieel en mentaal was dit een serieuze klap.

Ondanks haar ziekte blijft Lieve positief en maakt ze er het beste van. Ze probeert nog zoveel mogelijk zelf te doen. Ze is een bezige bij, die zich inzet voor het lokale buurthuis en ze is ambassadrice van Hoplr, een organisatie die buren probeert te verenigen.

Doorheen de jaren van haar behandeling leerde ze veel mensen kennen die zelf ook chronisch patiënt zijn. Daar heeft ze veel steun aan, ze begrijpen elkaar.

 


 

“Iemand die gezond is en er weinig mee te maken heeft, beseft niet wat er bij komt kijken.”

 


 

Lieve heeft geluk met haar vrienden, maar ze beseft dat er heel veel mensen zijn die dit niet hebben. Het is moeilijk om die mensen naar buiten te krijgen. Daardoor worden veel mensen die ziek zijn eenzaam.

“Ik ben een positieve denker. Maar ik begrijp heel goed dat veel mensen dit niet kunnen opbrengen in hun situatie.’

Volgens Lieve moet je als patiënt te vaak zelf dingen ontdekken. Zeker in het begin wanneer een bepaalde zieke op je pad komt, sta je voor heel veel vragen of keuzes waar je je weg in moet gaan zoeken. Er zijn te weinig instanties die je vertellen wat er bestaat of wat je kan gebruiken. Er is volgens haar meer nood aan informatie en communicatie.

Naast de patiënt moeten ook de mensen rond de patiënt zoals de kinderen, de echtgenoot en de ouders de nodig informatie krijgen. Zij zijn elk op hun eigen manier betrokken en beseffen soms niet wat er allemaal bij komt kijken. Daarom moedigt ze de initiatieven van de koepel alleen maar aan.


 

De Koepel wil mensen voorbereiden en daar is echt wel nood aan.

 


 

Heb jij ook leuke ervaringen met Sibe? Deel deze dan hier