Spring naar hoofd-inhoud

Belgen scoren slecht op gezondheidsgeletterdheid

Tussen de 30 en 45 procent van de Belgische bevolking scoort ondermaats op gezondheidsgeletterdheid. Dit zorgt ervoor dat mensen keuzes maken zonder bewust te zijn van de invloed op de levenskwaliteit.

Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) gaat uit op onderzoek en gebruikt hiervoor de actieplannen uit andere landen. Vanuit deze plannen wordt op zoek gegaan naar inspiratie voor de Belgische actieplannen. Lees het volledige actieplan hier

 

Personen die gezondheidsanalfabetisme ervaren hebben meer kans op het ontwikkelen van chronische ziekten. Dit zorgt voor een lagere levenskwaliteit en een kleinere levensverwachting. Daarnaast zijn deze mensen minder bereikbaar voor reeds georganiseerde preventiemaatregelen.

 

Personen die een lage gezondheidsgeletterdheid hebben, begrijpen vaak de inhoud van hun aandoening niet. Daarnaast is therapietrouw moeilijk te stimuleren als patiënten niet begrijpen wat er hen wordt verteld en wat er wordt bedoeld met de verkregen instructies.

 

Het KCE wil acties op verschillende niveaus organiseren om gezondheidsgeletterdheid te stimuleren. Als eerste is het van belang om de communicatie tussen patiënt en zorgverlener te optimaliseren. Dit kan aan de hand van een georganiseerde opleiding voor de zorgverleners rond communicatievaardigheden. Ook voor de gezondheidsorganisaties is opleiding van belang. Zij moeten zorgen voor een laagdrempelige en toegankelijke cultuur voor alle patiënten en bezoekers binnen hun organisatie. Daarnaast is het eveneens noodzakelijk dat de politieke autoriteiten in hun beleidsplannen ruimte moeten maken voor gezondsheidsgeletterdheid op verschillende niveaus zoals onderwijs, werk, sport, cultuur, etc.

 

Het spreekt voor zich dat er nood is aan een geoptimaliseerde samenwerking tussen verschillende actoren om in te zetten op gezondheidsanalfabetisme. Sibe zet met zijn acties in op onder andere de communicatie tussen die verschillende actoren. Samen is beter wordt hier in de praktijk weergegeven.

Ik wil meer info over:

Heb je extra vragen of vind je niet de correcte info?

Vraag het aan Sibe.

Contacteer ons en we helpen je graag verder.

Benieuwd naar onze acitviteiten en infosessies?

Bekijk onze kalender

Benieuwd naar ervaringen met onze organisatie?

Maak kennis met onze ambassadeurs