Spring naar hoofd-inhoud

Het belang van het Zorg-ID

Het Zorg-ID of de Sibe-pas bevat belangrijke informatie voor de zorgverleners en is cruciaal in bepaalde situaties. 

Het Zorg-ID of de Sibe-pas is een handig kaartje afgeleverd met een plastic hoesje waardoor het gemakkelijk samen met de identiteitskaart bewaard kan worden. Dit kaartje bevat belangrijke informatie voor de zorgverleners rond het bestaande zorgteam (de contactgegevens van de huisarts, eventueel thuisverpleegkundige, huisapotheker, ….) wie kan gecontacteerd worden in geval van nood, allergieën, enzovoort.

 

 


 

Bij effectief gebruik kan het de communicatie tussen ziekenhuis en eerstelijn aanzienlijk vergemakkelijken.

 


 

We duiden het belang ervan met een voorbeeld:

Maurice komt ’s nachts ten val en wordt per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Tijdens de opname vraagt men hem wie er aan huis komt voor de verpleging. Volgens Maurice komen Marie-Jeanne en Marc iedere dag langs. Het duurt een poosje eer het ziekenhuis weet wie die mensen zijn en welke hun contactgegevens zijn.

Om zo’n onverwachte situaties zoals hierboven te vermijden, is de Sibe-pas een cruciaal document. Alle nodige informatie staat erop genoteerd. Zo weet het ziekenhuis wie dient gecontacteerd bij een opname en ontslag.

Het zorgpaspoort is bedoeld om de communicatie tussen de patiënt en de zorgverlener (arts, verpleegkundige, apotheker, maatschappelijk werker, gezinshulp….) te ondersteunen en de zorg voor de patiënt te verbeteren.

 

Vraag hem hier aan!