Spring naar hoofd-inhoud

Praktische richtlijnen omtrent de mondmaskers van de federale overheid

Vanaf 15 juni '20 worden stoffen mondmaskers ter beschikking gesteld aan inwoners. De maskers maken deel uit van de versoepeling van de maatregelen. Wie een stoffen mondmaskers wil, kan deze verkrijgen bij de lokale apotheek.

Eén persoon kan mondmaskers ophalen voor het hele gezin. Op die manier worden wachtrijen en verplaatsingen beperkt. Mensen die niet zelf in staat zijn om naar de apotheek te gaan, kunnen hulp vragen aan een mantelzorger, thuisverpleging, huisarts, dienst voor gezinszorg of een andere zorgverlener.

 

De uitgedeelde mondmaskers worden geregistreerd op de naam van het gezinslid die de maskers komt ophalen. Het is belangrijk dat die persoon de juiste documenten meeneemt. De apotheek heeft je identiteitskaart nodig en een attest gezinssamenstelling (te verkrijgen bij je stad of gemeente). Wie geen E-ID heeft kan zijn rijksregisternummer meenemen of BIS-nummer voor niet-Belgen. Vanaf 26 juni kan iedereen een mondmasker ophalen, ongeacht leeftijd.

 

Er zijn nog steeds verschillende soorten mondmaskers in de omloop. Het is van belang om te weten welke beschermingsgraad die mondmaskers hebben!

 

Een zelfgemaakt mondmasker (die je kunt maken via patronen te vinden op maakjemondmasker.be) wordt niet getest gezien de kwaliteit afhankelijk is van het soort stof. De overheid besluit daarom om twee filters per inwoner uit te delen via de gemeenten. Die filters kun je in je zelfgemaakt masker steken. Je draagt het masker om anderen te beschermen.

 

De stoffen mondmaskers die de apothekers uitdelen zijn een aanvulling op de bestaande beschermingsmaatregelen om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan. Het masker werd gecontroleerd op kwaliteit waaaruit is gebleken dat ze een beperkte levensduur hebben van 30 handwas beurten, of 25 wasmachinebeurten. De maskers werden voorzien van een antibacteriële behandeling dat ervoor zorgt dat het textiel fris en geurloos blijft. De behandeling is echter niet bestand tegen covid-19.

 

Chirurgische mondmaskers beschermen de patiënt tegen secreten van de gezondheidswerkers die het masker dragen.