Spring naar hoofd-inhoud

Behandelen van SOA's wordt gemakkelijker door online tool

Volgens het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE)stijgt het aantal seksueel overdragbare aandoeningen zienderogen in België. Met die reden werd op zoek gegaan naar een manier om zorgverleners te begeleiden wanneer een patiënt met een vermoedelijke SOA over de vloer komt.

 

Gezien de digitalisering van onze samenleving werd een online tool opgericht die zorgverleners ondersteunt bij het diagnosticeren van SOA's. Deze tool kan begeleiden rond de drie meest voorkomende, namelijk Chlamydia, Syfilis en Gonorroe, maar ook HIV, Hepatitis A, B en C worden besproken in de tool.
De online tool is vooral gericht op de eerstelijnszorgverleners (zoals huisartsen). De online tool kan op de maat van de patiënt en aan de situatie van de patiënt worden aangepast.

De huisarts kan hier vooral van gebruik maken om het delicate onderwerp ter sprake te brengen. Daarnaast bespreekt de tool eveneens welke testen er best worden afgenomen en in welke mate er een risico heerst. Indien de patiënt weldegelijk besmet is geeft de tool aan welke behandeling en na-zorgbehandeling er best wordt voorgeschreven. Ook wordt aangetoond op welke manier men zijn seksuele partners kan contacteren.

De tool is te vinden via www.soa.kce.be

Ik wil meer info over:

Heb je extra vragen of vind je niet de correcte info?

Vraag het aan Sibe.

Contacteer ons en we helpen je graag verder.

Benieuwd naar onze acitviteiten en infosessies?

Bekijk onze kalender

Benieuwd naar ervaringen met onze organisatie?

Maak kennis met onze ambassadeurs