Spring naar hoofd-inhoud

Wereld Autisme Dag

2 april, of wel Wereld Autisme Dag. Wist je dat 1 op de 160 kinderen ASS heeft?

Speciaal voor deze dag hebben wij enkele weetjes over Autisme (ASS) op een rijtje gezet!

Eerst en vooral, wat is autisme?

Autisme is een aangeboren psychische en neurologische aandoening die, kort gezegd, gekenmerkt wordt door problemen met het verwerken van informatie, gestoorde communicatie en beperkte sociale interactie. Ook klampen mensen met autisme zich vaak vast aan routine en gewoonten en zijn ze regelmatig bovengemiddeld intelligent. Maar autisme is divers: er zijn personen die veel ondersteuning nodig hebben in hun dagelijks leven, maar ook mensen die heel goed zelfstandig functioneren en aan wie je weinig merkt. Omdat autisme verschillende gradaties en vormen heeft, spreekt men ook wel van autisme-spectrumstoornissen.

 

Wist je dat?...

* Mannen 3 à 4 keer meer kans hebben dan vrouwen om de diagnose autisme te krijgen?

Dat is vooral te wijten aan het feit dat vrouwen 'beter' zijn in het camoufleren van de kenmerken. Dit komt doordat het vrouwelijke brein socialer en communicatiever ingericht is, terwijl het mannelijke brein eerder logisch is ingericht. Bij vrouwen uit autisme zich vooral door een chaotische ervaring in het hoofd.

* Personen met autisme het moeilijk hebben wanneer ze overprikkeld worden?

Iemand kan overprikkeld raken door zintuiglijke prikkels, maar ook door cognitieve en emotionele prikkels. Ook andere mensen kunnen prikkels afgeven waar je overprikkeld van kunt raken.

Wanneer je opmerkt dat een persoon met autisme overprikkeld is kun je een aantal richtvragen stellen:

- Ga op zoek naar de soort overprikkeling (emotioneel, zintuigelijk of cognitief).

- Wil je... (dat we je even gerust laten, even naar buiten, minder geluid, etc.). Het is vaak moeilijk voor iemand met autisme om zelf aan te geven waar ze nood aan hebben. Indien de persoon zelf aangeeft wat hij/zij wil, heb hier dan respect voor om overprikkeling te vermijden.

- Biedt een veilige, rustige en prikkelarme of een snoezelomgeving aan.

* Snoezelen een meerwaarde kan zijn voor kinderen en volwassenen met autisme?

Wat is snoezelen?

Snoezelen is ontspannen in een ruimte waarin voorwerpen, beelden, kleuren, geuren en geluiden de zintuigen aangenaam prikkelen.

Wat is het nut van snoezelen?

Snoezelen heeft als doel om gemakkelijker in contact te komen met anderen. Laat dit nu net een probleem zijn voor veel personen met autisme. Via de zintuigen kan je de communicatie stimuleren en het mooie ervan is dat spreken zelfs overbodig wordt. Er zijn voor elkaar en lichamelijk contact primeren.

Een snoezelruimte kan ook dienen als time-out-ruimte. Het kind met autisme heeft soms nood aan een plekje voor hem alleen om even afgezonderd te worden van de grote hoeveelheid prikkels die er zijn in deze wereld. In de snoezelruimte kan er gekozen worden voor een beperkt aantal prikkels. Het is dan wel belangrijk om in de snoezelruimte gerichte prikkels te geven, maar zeker geen overdaad. De keuze van het kind staat uiteraard op de eerste rij. Heeft het kind een voorkeur voor visuele stimulatie of wordt het daar net drukker van? Dit zijn aspecten die zeker moeten bekeken worden. Elk kind is anders, elk kind met autisme is anders.

* Mensen met autisme het moeilijk vinden om emoties af te lezen?

Mensen met autisme moeite hebben met het goed interpreteren van lichaamstaal. Vreugde, boosheid en verdriet kunnen niet goed herkend worden. Vele kinderen en volwassen met autisme kunnen met de tijd echter bepaalde emoties wel aflezen door 'logisch' na te denken. Bijvoorbeeld: mondhoeken naar boven is blij, tranen is verdrietig, etc. Het is voor personen met autisme makkelijker als je benoemd wat je voelt.

* Onderstaande poster vertelt je wat personen met autisme kunnen denken, voelen en willen.

 

Interessante links:

https://autismevlaanderen.be/

www.geestelijkgezondvlaanderen.be/autisme

autismepunt.nl/vrouwen-en-autisme/

www.autismecentraal.com/public/standaard-b.asp

www.snoezelke.be/snoezelen-en-autisme/

 

Ik wil meer info over:

Heb je extra vragen of vind je niet de correcte info?

Vraag het aan Sibe.

Contacteer ons en we helpen je graag verder.

Benieuwd naar onze acitviteiten en infosessies?

Bekijk onze kalender

Benieuwd naar ervaringen met onze organisatie?

Maak kennis met onze ambassadeurs