Spring naar hoofd-inhoud

Brede kijk op gezondheid

Sibe werkt intermutualistisch samen om kwetsbare groepen een actievere rol te laten opnemen om breed aan gezondheid te werken.

De actie heeft als doel het beogen van meer levenskwaliteit door reflectie over de gezondheid in de brede zin van het woord. Hiervoor wordt met de methodiek 'Positieve Gezondheid' gewerkt. Er wordt ingezet op de medische problematiek, welbevinden, zingeving, kwaliteit van leven, dagelijks functioneren, lichaamsfuncties etc. Vandaag wordt gezondheid voornamelijk bekeken vanuit een medische benadering, met een focus op gezondheidsproblemen en klachten van mensen en aandacht voor hoe deze op te lossen. Met deze actie wordt dit vanuit een andere invalshoek bekeken. Er wordt, naast de nodige aandacht voor medische opvolging, vanuit de mens zelf en de zaken die voor hen het leven waardevol maken, vertrokken.Hierbij wordt dus steeds vertrokken vanuit de eigenheid van een kwetsbare doelgroep. Met deze actie worden verborgen vragen/noden in kaart gebracht, lokale hiaten gedetecteerd en wordt sociale cohesie bevorderd. 

 

Pilootproject Torhout (2022)

In de pilootfase gingen we van start met kwetsbare groepen in Torhout. Hier werden verschillende groepssessies georganiseerd. Er werd gewerkt met acht organisaties:

- Hart boven Hard
- De Ent
- Covias
- Tordale
- ‘t Groot Hersberge - De Patio
- CAW
- Ter Remberthove
- De Klapdeur

 

Pilootproject Bredene (2023-2024)

Het pilootproject rond 'Brede kijk op gezondheid' wordt verder gezet in Bredene. In het najaar 2023 en voorjaar 2024 starten we hier met nieuwe praatsessies.

Voor het project in Bredene wordt gewerkt met volgende organisaties:

- Lokaal dienstencentrum Jacky Maes

- Okra

- Samana

- Praattafels

- Oranje vzw

- Duinhelm vzw

- Ithaka vzw

- Covias (kwartiermaken)

- Sociaal kruidenier Bredene

- Welzijnsschakel De Caproen

- Ginger House & Co

- BMLIK - Oostende

 

Interesse of vragen?

Wilt u meer informatie of heeft u interesse om mee te werken aan dit project?

Neem zeker contact op met eline@samenisbeter.be of bel naar 059/41.67.61.