Spring naar hoofd-inhoud

Maak kennis met Sibe

Wist je dat

1 op 3 mensen een chronische ziekte ontwikkelt?


Waar staat Sibe voor?

Tegenwoordig ontwikkelt 1 op 3 mensen een chronische ziekte. Daarom willen we acties ondernemen om de kwaliteit van jouw zorg te verbeteren. We streven naar een geïntegreerde zorg waar hulpverleners (huisarts, thuisverpleegkundigen, de apotheker, het sociaal huis, de ziekenhuizen) zich aanpassen aan het zorgproces en levensdoelen van de patiënt. Op die manier ontstaat er zorg op maat. Het is niet alleen een project rond de chronisch patiënt of zorgverleners maar ook voor de mantelzorgers, die door het project meer steun krijgen in hun rol. Samen is Beter (Sibe), is een initiatief van De Koepel vzw met de steun van de FOD Volksgezondheid.

Meer dan 80 organisaties uit de gezondheids- en welzijnssector in de regio zijn partners binnen dit project en hebben samen met zorgverleners, chronisch zieken en mantelzorgers nagedacht over het zorglandschap van morgen. Bekijk wie onze partners zijn. 

Meer info vanuit de overheid over de chroniccare projecten kan je nalezen via www.integreo.be

 

In welke regio vinden de activiteiten van Sibe plaats?

 
 • De Panne
 • Koksijde
 • Nieuwpoort
 • Veurne
 • Alveringem
 • Middelkerke
 • Diksmuide   
 • Gistel
 • Ichtegem
 • Koekelare
 • Kortemark
 • Oudenburg
 • Torhout        
 • Oostende
 • Bredene
 

Door de hervorming van de  eerstelijnszones verwelkomen wij vanaf 1 januari 2020 ook  Diksmuide en Kortermark binnen ons proefproject.

Samen met  Alveringem, De Panne, Koksijde, Nieuwpoort, Veurne, Middelkerke, Oostende, Bredene, Gistel, Koekelare, Ichtegem, Gistel en Oudenburg omvat onze regio dus 15 gemeentes en bereikt zo 3 volledige eerstelijnszones. Wat eerstelijnszones zijn en wat hun doelstellingen zijn lees je hier. 

De doelstellingen van ons federaal overheidsproject en deze eerstelijnszones is volledig gelijklopend. 

Samen is beter werkt dan ook nauw samen met de eerstelijnszones Houtland-Polder, Westkust-Polder en Oostende-Bredene om deze doelstellingen te verwezenlijken in belang van kwalitatieve zorg en welzijn voor alle burgers. 

 

Wat willen we bereiken?

Heel wat mensen met een langdurige ziekte moeten veel medicatie nemen of worden regelmatig opgenomen in het ziekenhuis. Ziek zijn kost ook veel geld. Om deze mensen - en degenen die voor deze zieken zorgen - te ondersteunen, werd het project De Koepel opgericht.

In het project De koepel werken heel wat zorgverleners samen zoals de huisarts, thuisverpleegkundigen, de apotheker, het sociaal huis, de ziekenhuizen, enz. De Koepel wil jou en de mensen in jouw omgeving ondersteunen en begeleiden om de zorg die je nodig hebt zo goed mogelijk te organiseren en op elkaar af te stemmen. Belangrijk hierbij is dat we steeds rekening houden met de wensen van alle betrokkenen.  Een zorgverlener komt bij je thuis langs om samen met jou en je omgeving te bepalen welke zorg je op dit moment nodig hebt. Deze zorgverlener onderneemt ook de eerste stappen om deze zorg op te starten of te vereenvoudigen.

Daarnaast hebben we aandacht voor bepaalde actiepunten waarvan je nu en in de toekomst zal gebruik kunnen van maken.

De belangrijkste doelstellingen van ons project zijn:

 • De patiënt zelf laten meebeslissen en voldoende uitleg geven.
 • De mantelzorg organiseren en ondersteunen.
 • De sociale contacten van de patiënt verbeteren.
 • De nodige medicatie op punt zetten.
 • Overbodige ziekenhuisopnames vermijden.
 • Een elektronisch patiëntendossier hebben waar alle betrokkenen de nodige gegevens met elkaar kunnen delen.

Met het project willen we de zorg en het welzijn van de patiënt verbeteren en tegelijk de kosten beperken. 


Onze acties

Sibepas

Stel, je komt ’s nachts ten val en wordt met de ziekenwagen naar het ziekenhuis gebracht. Tijdens de opname vraagt men je wie je huisarts is. Je bent danig in de war dat je zijn naam niet herinnert. Je vraagt om dringend je enige zoon te verwittigen, maar je kent zijn GSM-nr en adres niet. Het duurt een poosje vooraleer het ziekenhuis kan uitzoeken wie je huisarts is en hoe ze je zoon kunnen bereiken. Met een Sibepas op zak kun je dergelijke vervelende situaties vermijden.

Met Sibe willen we de totale bevolking kennis laten maken met ons basisconcept samen is beter en dat doen we door het uitrollen van onze actie Sibepas.

De Sibepas is een handig kaartje afgeleverd met een plastic hoesje waardoor het gemakkelijk samen met de identiteitskaart bewaard kan worden. Dit kaartje bevat belangrijke informatie voor de zorgverleners rond het bestaande zorgteam (de contactgegevens van de huisarts, eventueel thuisverpleegkundige, huisapotheker, ….) wie kan gecontacteerd worden in geval van nood.

Bij effectief gebruik kan het de communicatie tussen de verschillende partners in het zorgteam van de patiënt aanzienlijk vergemakkelijken.

 

Meer informatie vind je op https://samenisbeter.be/zorg-id-aanvragen/

Andere acties

Ik wil meer info over:

Heb je extra vragen of vind je niet de correcte info?

Vraag het aan Sibe.

Contacteer ons en we helpen je graag verder.

Ben je graag op de hoogte van het laatste nieuws? 

Lees onze nieuwsberichten

Benieuwd naar onze acitviteiten en infosessies?

Bekijk onze kalender