Spring naar hoofd-inhoud

Ik wil info

Ik plan

Wist je dat

1 op 3 mensen een chronische ziekte ontwikkelt?


Zorgplanning

Zorgplanning is een proces waar iedereen aandacht aan moet besteden. Het kan zich uiten op veel verschillende niveaus en is steeds afhankelijk van persoon tot persoon. Belangrijk is dat er steeds aandacht moet zijn voor zorg en welzijn.

 • Zorgcoördinatie door de patiënt en/of zijn mantelzorger: adviesverstrekking met als doel patiënt empowerment te vergroten.
 • Professionele zorgcoördinatie door een betrokken zorgverlener uit de eerstelijn, gebeurt in samenspraak met aandacht voor vrije keuze van de patiënt
 • Casemanagement uitgevoerd door een zorgverlener buiten het bestaande zorgteam.
  Bestaande projecten: Zorg24 en CAPE
   

Diensten maatschappelijk werk

Een belangrijke partner binnen het zorgteam zijn de diensten maatschappelijk werk van het ziekenfonds. Zij bieden hulp- en dienstverlening aan gebruikers en hun mantelzorgers. Je kan bij hen terecht met vragen of problemen in verband met:

 • Thuiszorg
 • Zorgverzekering
 • Kinderbijslag
 • Pensioenen
 • Sociale of financiële situatie;
 • Ziekte- en invaliditeitsverzekering;
 • Administratieve aangelegenheden;
 • Inschrijvingen bij het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap;
 • ...

Je kan de diensten telefonisch contacteren of naar een zitdag van het ziekenfonds gaan. Een medewerker kan ook bij op huisbezoek komen.

De diensten maken deel uit van een ziekenfonds. Ze richten zich specifiek naar personen die door ziekte, handicap, ouderdom of vanuit sociale kwetsbaarheid tijdelijk of blijvend problemen ondervinden.

 

Deel je gegevens

Om beter te kunnen samenwerken is het belangrijk dat je gegevens digitaal gedeeld kunnen worden tussen alle partijen. Via de geïnformeerde toestemming stem je in met het elektronisch delen van je gegevens. Een betere communicatie is voordeliger voor iedereen!

Lees er meer over in dit artikel.

 

Ontslag uit het ziekenhuis

Samen is Beter wil mensen degelijk voorbereiden op het ontslag uit het ziekenhuis. We werken aan een folder waarbij alle belangrijke aandachtpunten opgelijst worden, zodat je jezelf goed kan voorbereiden op de terugkeer naar huis na ontslag uit het ziekenhuis.

 

Zorg-ID

Het Zorg-ID is een handig kaartje afgeleverd met een plastic hoesje waardoor het gemakkelijk samen met de identiteitskaart bewaard kan worden. Dit kaartje bevat belangrijke informatie voor de zorgverleners rond het bestaande zorgteam (de contactgegevens van de huisarts, eventueel thuisverpleegkundige, huisapotheker, ….) wie kan gecontacteerd worden in geval van nood.

Bij effectief gebruik kan het de communicatie tussen ziekenhuis en eerstelijn aanzienlijk vergemakkelijken.

Vraag hier je ZorgID aan. 

PROJECTOPROEP: SIBE zoekt inspirerende samenwerkingsinitiatieven. Indienen kan tot 31/3/2020!

Heb je een idee of voorstel en ben je op zoek naar samenwerking, concrete ondersteuning en/of geldelijke middelen? Laat het ons zeker weten en we...

Lees meer

Met de app 112 BE bel je in nood!

Wie een Smartphone heeft kan in nood via de app 112 BE kiezen tussen het icoontje van ziekenwagen, brandweer of politie. Na het maken van de keuze...

Lees meer
Ik wil meer info over:

Heb je extra vragen of vind je niet de correcte info?

Vraag het aan Sibe.

Contacteer ons en we helpen je graag verder.

Ben je graag op de hoogte van het laatste nieuws? 

Lees onze nieuwsberichten

Benieuwd naar onze acitviteiten en infosessies?

Bekijk onze kalender