Spring naar hoofd-inhoud

Ik wil info

Ik voorkom

Medicatie

We willen het gebruik van medicatie optimaliseren en onnodig gebruik ervan mijden 

 • Voordelig voorschrijven en afleveren
  Niet iedereen is altijd gemotiveerd of therapietrouw betreffende de inname van medicatie. Dit heeft verschillende redenen, maar één hiervan is dat de kostprijs soms te hoog ligt. Daarom willen we inzetten op voordelig voorschrijven en afleveren.

  Er wordt aandacht besteed aan het feit dat de chronisch zieke steeds de mogelijkheid krijgt om te kiezen voor een ‘alternatief’ geneesmiddel, dit zowel voor voorschriftplichtige als niet-voorschriftplichtige geneesmiddelen.

 

 • Medicatieschema (download hier een papieren versie) 
  Bij chronisch zieken met meer dan 5 geneesmiddelen wordt een medicatieschema opgesteld (aangevuld met de niet-voorschriftplichtige geneesmiddelen en voedingssupplementen).

  Via Vitalink kan je je geneesmiddelenschema raadplegen. Dit is erg nuttig voor personen met een chronische ziekte die gedurende een langere tijd verschillende geneesmiddelen moeten nemen. 

  Ook voor de zorgverleners is dit een handig instrument om zicht te krijgen op je medicatiegebruik. Vraag hierover meer informatie aan uw huisarts of huisapotheker.
   
 • Medicatiereview
  Indien nodig wordt er een medicatiereview uitgevoerd. Dit wordt bepaald door overlegd met de arts. Hierbij wordt er geïnformeerd over het GGG (goed gebruik van geneesmiddelen), bijwerkingen, interactie met andere geneesmiddelen en voeding. De chronisch zieken, die aangesloten zijn binnen het project van De Koepel, zullen in aanmerking komen om op regelmatige basis een medicatiereview uit te voeren. 

  Ook wordt door de apotheek aan individuele medicatie voorbereiding (IMV) gedaan wanneer dit van toepassing is.

 

Af en toe organiseren we infosessie over het gebruik van medicatie.
Bekijk onze kalender hier

 

Gezondheid

Twee belangrijke onderdelen van preventie: gezondheid bevorderen en ziekte voorkomen.

Wil je gezonder leven, maar weet je niet waar je moet beginnen? Wij helpen je graag op weg. We voorzien preventie en opleiding op maat, zowel voor de patiënt als voor de mantelzorger.

 • Huiskamergesprekken
  Ervaringsdeskundigen gaan bij de chronische zieke en zijn mantelzorger aan huis om informatie op maat te geven rond eerste hulp bij zorg. Je leert onder andere bij wie en waar kan je terecht kan voor hulp. De deelnemer mag relevante personen uit zijn omgeving uitnodigen om deze gesprekken bij te wonen.
   
 • Cursus selfmanagement
  Een reeks samenkomsten om het selfmanagement bij personen met zorg en ondersteuningsnood en mantelzorgers te versterken.
  In samenwerking met verschillende organisaties zoals mantelzorgverenigingen richten we ons naar een specifieke doelgroep bv chronisch zieken met pijn.

  Doel is om patiënten en mantelzorgers bagage mee te geven om met ziekte te kunnen omgaan in thuisomgeving.

  Mogelijke onderwerpen zijn: info over ziektebeeld, hoe omgaan met pijn en chronisch ziek zijn, hoe communicatie voeren met elkaar, met familie, vrienden en gezondheidswerkers, ....
   
 • Individuele infosessies
  Iedere kandidaat wordt uitgebreid voorzien van informatie op maat.

   

   

   

  Steunpunt mantelzorg deelt Webinar: Mantelzorg in tijden van Covid 19

  Onlangs organiseerde steunpunt mantelzorg de Webinar: Mantelzorg in tijden van Covid-19. Voor de mensen die de Webinar niet konden bijwonen werd de...

  Lees meer

  Stel je zorg niet uit!

  Het Vlaams Patiënten Platform verspreidt de boodschap: STEL ZORG NIET UIT! Maak vandaag nog een afspraak met jouw zorg- of hulpverlener.

  Lees meer
  Ik wil meer info over:

  Heb je extra vragen of vind je niet de correcte info?

  Vraag het aan Sibe.

  Contacteer ons en we helpen je graag verder.

  Ben je graag op de hoogte van het laatste nieuws? 

  Lees onze nieuwsberichten

  Benieuwd naar onze acitviteiten en infosessies?

  Bekijk onze kalender