Spring naar hoofd-inhoud

Ik wil info

Ik voorkom

Bij chronisch zieke patiënten is het voorkomen van of wel preventie van groot belang. Voorkomen van hospitalisaties en acuut ziek worden of het negatief beïnvloeden van de chronische ziekte zijn belangrijk. Sibe zet zich in om patiënten te ondersteunen tijdens deze preventie

 

Medicatie

Heel wat chronisch zieke patiënten moeten verschillende soorten medicatie innemen. Het is opmerkelijk dat heel wat hospitalisaties te wijten zijn aan het feit dat patiënten hun medicatie op een foute manier innemen, niet innemen of fout combineren. Daarom willen wij jou helpen!

 

Voordelig voorschrijven en afleveren

Niet iedereen is altijd gemotiveerd of therapietrouw betreffende de inname van medicatie. Dit heeft verschillende redenen, maar één hiervan is dat de kostprijs soms te hoog ligt. Daarom willen we inzetten op voordelig voorschrijven en afleveren.

Er wordt aandacht besteed aan het feit dat de chronisch zieke steeds de mogelijkheid krijgt om te kiezen voor een ‘alternatief’ geneesmiddel, dit zowel voor voorschriftplichtige als niet-voorschriftplichtige geneesmiddelen.

 

Medicatieschema

Bij chronisch zieken met meer dan 5 geneesmiddelen wordt een medicatieschema (download hier je papieren versie) opgesteld (aangevuld met de niet-voorschriftplichtige geneesmiddelen en voedingssupplementen).

Via Vitalink kan je je geneesmiddelenschema raadplegen. Dit is erg nuttig voor personen met een chronische ziekte die gedurende een langere tijd verschillende geneesmiddelen moeten nemen. 

Ook voor de zorgverleners is dit een handig instrument om zicht te krijgen op je medicatiegebruik. Vraag hierover meer informatie aan uw huisarts of huisapotheker.
 

Medicatienazicht

Indien nodig wordt er een medicatiereview uitgevoerd. Dit wordt bepaald door overlegd met de arts. Hierbij wordt er geïnformeerd over het GGG (goed gebruik van geneesmiddelen), bijwerkingen, interactie met andere geneesmiddelen en voeding. De chronisch zieken, die aangesloten zijn binnen het project van De Koepel, zullen in aanmerking komen om op regelmatige basis een medicatiereview uit te voeren. 

Ook wordt door de apotheek aan individuele medicatie voorbereiding (IMV) gedaan wanneer dit van toepassing is.

Af en toe organiseren we infosessie over het gebruik van medicatie.
Bekijk onze kalender hier.

 

Sibe motiveert het steunen van De Warmste Week

Sibe wil iedereen motiveren om een steentje bij te dragen tot de warmste week.

Lees meer

Logo Brugge-Oostende

Ken jij Logo Brugge-Oostende al? Ze zijn gekend voor het ondersteunen van lokale organisaties om in hun werking in te zetten op een gezonde leefstijl...

Lees meer
Ik wil meer info over:

Heb je extra vragen of vind je niet de correcte info?

Vraag het aan Sibe.

Contacteer ons en we helpen je graag verder.

Ben je graag op de hoogte van het laatste nieuws? 

Lees onze nieuwsberichten

Benieuwd naar onze acitviteiten en infosessies?

Bekijk onze kalender